Stressztudatosság coaching

Mit jelent a Helló stressz! Stressztudatosság coaching®?
Röviden, a stressz tudatos kezelését.

De lássuk, bővebben, mi áll a tudatos stresszkezelés mögött!

Nem kétséges, hogy életünkben ezernyi stresszes helyzet áll elő, melyek egy részével megbírkózunk, más részétől elmenekülünk, és megint csak más része hosszú távon kárt okozhat bennünk.

Mi történik velünk, amikor stresszt kezelünk?

A legtöbb esetben internetről, könyvekből, barátok tanácsaiból vagy tréningen, workshopon belül megismerünk számos eszközt, amelyek segítenek bennünket a stresszfaktorok legyőzésében.

Stressz és szenvedés

Kis idő elteltével azonban újra és újra ugyanazokkal a stresszhelyzetekkel találkozunk. Mi pedig újra és újra ugyanazokat a megküzdési köröket futjuk.

📷https://Getty images//

Munkám és coaching üléseim során felismertem azt a mintázatot, amivel a hozzám fordulók igyekeznek a stressz csökkentését elérni, hol több, hol kevesebb sikerrel. Megfigyeléseim alapján azt tapasztaltam, hogy gyakorta csak “felületi kezelést” alkalmazunk a stressz oldásában. Ennek hosszú távon az lesz az eredménye, hogy ugyanazokkal az eszközökkel igyekszünk az ismétlődő problémákat megoldani és végül ugyanazokra az eredményekre jutunk.


A Helló stressz! Stressztudatosság coaching® 7 lépésben alapvetően a hosszú távú stressz kezelésre és csökkentésére nyújt megoldást, ugyanakkor hatékonyan lehet használni a pillanatnyi helyzetben keletkezett feszült állapotokra is.

Nézzük meg, mit teszünk általában véve, mikor felfedezzük életünkben a hosszan tartó feszültség, szorongás kísérte bűnös stresszt!

Először is, igen hosszú idő telik el, mire ténylegesen felismerjük, a stressz milyen fizikai és mentális károkat okozott bennünk. Legtöbbször a kialvatlanságot és álmatlanságot az időjárásra, a sok munkára “fogjuk”, a gyakori gyomorpoblémákat a helytelen étkezésre, a fizikai tünetekeinket pedig külön értelmezzük.

Ezt követően természetes, hogy szeretnénk újra nyugalmi állapotba kerülni, ezért olyan megküzdési stratégiához nyúlunk, amelyet már ismerünk és amely általában véve “jó szolgálatot” tesz nekünk.

stressztudatosság idővonal


Befejezzük az ételrendelést és elkezdünk főzni, lehallkítjuk a mobilunkat éjszakára, fejfájás ellen pedig bevesszük a gyógyszerünket.

Néhány napon át tartjuk az “új rendet” életünkben, de amint kibillentenek minket ebből a mámorítóan békés nyugalmi állapotunkból, visszatérünk a szokásainkhoz. A szokásokhoz, amelyek keretben tudnak tartani minket.

Este még befejezzük a munkát, a mobilunkat bevisszük a hálóba, mert választ várunk, az újra zsúfolt napjainban elmaradoznak a főzések. A kör bezárul, mert visszatérünk a régi kerékvágásba.

Pár hónap múlva újra kialvatlanok vagyunk, feszültek a társainkkal, és nem kívánunk mást, csak az egyedüllétet. Szertefoszlik a belső békére áhítozó álmunk.

Mit adhat a stressztudatosság coaching?
Miért más a tudatos stresszkezelés?

A Helló stressz! Stressztudatosság coaching® 7 lépésben végigvezet bennünket egy olyan folyamaton, amelynek részelemei egymásra épülnek és egymásra hatnak. Ok-okozati kapcsolatuk lévén önfejlesztő erővel bír.

Elkerülhető általa, hogy ugyanazon stresszhelyzetben újra és újra ugyanúgy reagáljunk, és kitörhessünk a stresszkezelés visszatérő körforgásából. Az egyes lépések által irányt változtatunk önmagunkban, s az út végén elérünk a belső énünkhöz, s azokhoz a motivációs rugóinkhoz, amelyek meghatározzák cselekvéseinket.

Egymásra épültség

A Helló stressz! Stressztudatosság coaching® 7 lépésben végigvezet bennünket azon az úton, amelyen megtanulhatjuk, miként válhatunk tudatos stressz kezelővé.

stressztudatosság idővonal


A felismeréssel végig szkenneljük a viselkedésünket, reakcióinkat, ha úgy érezzük, hogy feszítenek a hétköznapok, demotiváló a munkánk, érdektelenek vagyunk a kapcsolatainkban. Ezzel összeállt egy tünetegyüttes.

Az elismerés által megszűntetjük a hamis illúziók okozta feszültséget önmagunkban és nyitottá válunk a változásra. A tünetegyüttes elemeit nem külön értelmezzük, és keresünk rájuk egyesével magyarázatot. A cél az, hogy ezeket a tüneteket egy egészként lássuk. Az elismeréssel elfogadjuk a létezüket, amelyben kölcsönösen hatnak egymásra.

A kommunikáció által megosztjuk a bennünk zajló folyamatokat másokkal és támogató visszajelzést kapunk, amely megerősít bennünket abban, hogy nem vagyunk egyedül és számíthatunk másokra. A beszélgetések lévén a tünetekkel kapcsolatosan felismeréseinket osztjuk meg egy támogató, biztonságos környezetben.

Ebben a biztonságos környezeteben képesek vagyunk önmagunkból egy-egy szeletet a külvilág felé megmutatni. Az érzéseink felvállalásával felszínre hozzuk a jelen pillanatban megélteket és az emlékeink által múltbeli eseményekkel, amikor hasonló érzéseink keletkeztek. Ennek során feltárul előttünk, bizonyos stresszhelyzetek miért okoznak bennünk feszültséget.

Amint megismerjük a saját érzéseinket, képessé válunk arra, hogy megfogalmazzuk: mit szeretnénk elérni, mi a valódi célunk. Ehhez a belső értékrendünk megerősítésére van szükségünk, amely az önértékelésünket és önbecsülésünket fejleszti, ezáltal rugalmasabban tudjuk kezelni a váratlan helyzeteket.

Kikristályosodott céljaink és erős értékrendszerünk segítenek az új szokásokat felvenni életünkbe, tudatosan figyelve arra, hogy azok tartósan beépülhessenek a rutinjaink közé a négy alapfeltétel szerint:
– nyugalmi állapotot hozzon létre
– időben alkalmazkodjon
– megfelelően legyen társítva
– ne legyen túlzó

Ehhez pedig szükségünk van olyan eszközpalettára, amelyek segítenek bennünket a stresszes állapot helyett a nyugalmi állapot elérésére. A nyitottság és kíváncsiság vezetésével tudatosan válogathatunk az eszközökben, és szerezhetünk újabb és újabb tapasztalatokat, amelyek a bátorságunkat is növelik.

stresstudatosság idővonal

Az alábbi dimenziókban leszel ügyesebb és sikeresebb:

✓ könnyedén felismered a stresszfaktoraidat, a rejtetteket is

✓ képes leszel felelősségteljesen célokat kitűzni a stressz csökkentésére

✓ megtanulod, hogyan tudod az önérvényesítésed erősíteni

✓ felismered, milyen érzések vezetnek téged a döntéseidhez és a nem cselekvéseidhez

✓ erős és stabil belső értékrendszert állítasz fel, ami támaszod lesz a stressztudatosságban

✓ megtalálod a neked legmegfelelőbb módját a stresszcsökkentő szokások beépülésére

✓ a hozzád leginkább passzoló eszközöket és technikákat sajátítod el.

A Helló stressz! Stressztudatosság coaching® nem egy könnyű folyamat, hiszen egyrészt több elemből összeálló önismereti utat feltélez, másrészt egyes lépéseit önmagukban sem olyan könnyű “gyakorolni”.
A változás gyakran kényelmetlenséggel is jár, hiszen a változás során a megszokott kényelmes határainkat igyekszünk átlépni.
Az egymásraépültsége miatt azonban erősítő jelleggel bír.“De hogy befelé figyelsz, az jó jel. Ne ijedj meg tőle!
 Változást hoz, és a változásban van a jövő.”

Schäffer ErzsébetStressztudatosság coaching időpontfoglalás

Ismerd meg a Stressztudatosság módszer alapjait és nézz bele a Kezdő csomagba!

Szerezd meg most a Kezdő csomagot, mindössze

3.990 forintért

KATTINTS IDE

This will close in 0 seconds