Miért a coaching?

Amikor coaching szolgáltatással találkozunk a közösségi oldalakon, hirdetésekben, a kereső motorok használata során, számos coach szolgáltatás tárul elénk. Üzleti coach, life coach, párkapcsolati coach, spirituális coach és a sort folytathatnám még tovább.

De mi a coaching szolgáltatás ilyen nagy ütemben haladó sikerének a titka?

A hagyományos társadalmi rendszerek lassú felbomlása által az egyének kiléptek a korábban jellemző nagycsaládi légkörből és több, kisebb családi egységekbe szerveződtek. A több generációs családmodellek átalakultak, s gyakori, hogy az egykoron családi körbe tartozó szülők, nagyszülők már különböző országrészekben, vagy akár országokban élnek.

A kisebb családmodellek ezáltal elszigetelve élik a hétköznapjaikat és önállóságukat a társadalmi változások generálta nyomás is formálta.

Ebben a kis családmodellben azonban ugyanúgy felmerülhetnek akadályok, családi és társas bonyodalmak. A kommunikációs változások, mint például a rövidebb párbeszédek, a chat szolgáltatások térnyerése, a szókincs csökkenése és az egyre gyorsuló életvitel miatt nehézkesebb e problémák átbeszélése, és a földrajzi távolságok sem segítik a gondok hatékony megbeszélését.

Az új munka és világszerkezet új kihívásokat teremtenek, ugyanakkor megnőtt a választás szabadsága és a lehetőségek száma a munkavállalás, a tanulás, a párkapcsolatok tekintetében. E számos lehetőség és választási út azonban kérdéseket vet fel bennünk, gyakran elakadunk utunk irányában vagy alakulásában.

A coaching azonban nem csak az elakadásokban tud hatékony segítséget nyújtani. A fent említett tényezők és a társadalmi, valamint kultúrális változások által az egymás közötti interakciók is csökkentek és sajnos az önmagunkkal való törődésre is kevesebb idő és energia jut. Az Énidő fogalma szinte már unalomig sűrűn olvasható, látható mindenhol, de ennek oka van. Pontosan azért hangsúlyozzák oly sok platformon, mert egyre kevesebb Énidőt nyújtunk magunknak. A coaching az Énidőben a megértést, a meghallgatást, az ítélkezés nélküli kibontakozás lehetőségét nyújta.

Mit tud adni a coaching?

A coaching szolgáltatások színes tárháza abban tud segítséget nyújtani a ma emberének, hogy ezekben a magánéleti és családi, párkapcsolati elakadásokban, a választási lehetőségek során felmerülő megakadásokban támogatást nyújtson.

A coach, aki e folyamatban végig kíséri a coacheet, vagyis az ügyfelet, egy olyan bizalmi légkört alakít ki a coaching folyamat során, amelyben a hozzá forduló személy célokat tud felállítani és megtalálja az eszközöket, amelyekkel azokat eléri.

Ebben a munkában az ügyfél, vagyis a coachee önmaga működéséből ismer fel olyan szegmenseket, amelyek eddig láthatatlanok voltak számára, s ezáltal erősödik az önértékelése, motivációt talál saját határainak ledöntésére, s képessé válik félelmei leküzdésében.

Mikor érdemes coach támogatását kérni?

Az élet számos területén érdemes coachhoz fordulni, néhány jellemző terület ezek közül:
– karrierút elakadás
– életszakasz váltás
– megváltozott életkörülmények
– munkahely váltás
– munkakezdés és munka elhagyás
– párkapcsolati problémák
– célok kitűzése vagy célok hiány
– üzleti, vezetői elakadások
– kommunikáció fejlesztése
– konfliktusok megoldása
– stressz kezelése
– motiváció hiánya
– időgazdálkodás
– önértékelés, önbizalom erősítése
– kiégés, burn-out

Mit tud adni a jó coach?

A coach soha nem ad tanácsot. A coaching folyamatban “nem az a lényeg”, hogy a coach a saját megoldásait átültesse, hanem, hogy az ügyfelet az ügyfél saját útján, gondolatai és felismerései mentén kísérje.

Fontos coach tulajdonságok mindemellett az értő figyelem, a jó kérdezéstechnika, amelyek által segíti a coacheet a belső munkájában. Számos intervenciós eszközzel rendelkezik, azonosítani tudja a már meglévő erősségeket és segíti azok fejlesztését.

A coach a jelenre és a jövőre fókuszál, nem a múltra. A probléma megoldása a coaching folyamat fő célja és nem a múltbeli traumák, sérülések feldolgozása.

Szakmai és etikus magatartását az International Coaching Federation (ICF) coaching kompetenciáihoz igazítja.


📷https://www.shutterstock.com/

Ismerd meg a Stressztudatosság módszer alapjait és nézz bele a Kezdő csomagba!

Szerezd meg most a Kezdő csomagot, mindössze

3.990 forintért

KATTINTS IDE

This will close in 0 seconds