Különleges szendvicsek

Most egy picit gonosz leszek, bevallom, nem ízletesebbnél ízletesebb szendvics receptgyűjteményt fogok megosztani. Sokkal inkább az a kérdés: hogyan szerezhetjük vissza különlegességünket 40 felett?

Amikor ismerősöknek vagy majd csak később váló ismerősöknek arról mesélek, hogy a munkám során a szendvicsgeneráció tagjainak segítek eligazodni az élet tengerében, van, aki kajánul kuncog, és van, aki kikerekedett szemekkel néz rám kérdően, hogy ugyan tessék már ezt megmagyarázni!

A szendvicsgeneráció egy új szociológiai fogalom, amelyet Carol Abaya újságíró honosított meg, mint kifejezés nagyjából 20 évvel ezelőtt. A szendvicsgeneráció tagjai a 35-55 életévüket tapossák. Szó szerint.

De mitől mások a szendvicsgeneráció tagjai?

Az elnevezést végtelen egyszerű módon kapta ez a generáció: ők azok, akik “beszorultak” a gyermekeik és a szüleik generációi közé. Egyszerűbben, még gondoskodnak a gyerekeikről, akik akár 25-30 évesek is lehetnek, de már ápolják és támogatják a szüleiket is, akik már kiestek esetleg a munka világából vagy fizikai ápolásra szorulnak.

Én most nem térnék ki a társadalmi és szociális okokra, amelyek ehhez a generációs jelenséghez vezettek, mindinkább beszélnék arról, hogy a munkám során “mit is kezdünk” ezzel a szendvics izével.

E generáció tagjai igen könnyen be lehet azonosítani:
– adott az életkor
– az alattuk és felettük lévő generációról gondoskodnak,
– éppen ezért extrán túlterheltek érzelmileg, mentálisa és fizikálisan is,
– gyakorlatilag az egész életük rohanás és állandó logisztika,
– kimerültek, stresszesek,
– gyötri őket a bűntudat, mert nem tudnak az életükben úgy haladni és teljesíteni,
– ahogy elvárják tőlük kívülről és ahogy elvárják magukkal szemben belülről,
– és nem utolsó sorban a társas és partneri kapcsolataik romokban hevernek.

Ha szendvicsgenerációs barátaid vannak… akkor jobb, ha elfelejted, hogy 4-5 hónapon belül össze tudsz hozni velük egy jó kis görbe estét.

Rengeteg oldal foglalkozik már ennek a generációnak a “megmentésével, ami nem is csoda, ha azt nézzük, hogy hazánkban ez a generáció a legaktívabb és a legkevesebb is.

De dobjuk félre picit a társadalmi és szociális kérdéseket és figyeljünk egy picit magunkra, az elveszőben lévő csodálatos 40-eskre, 50-esekre.

Ha sablonos megoldásokat szeretnék nyújtani, akkor tippeim a következők: pihenj sokat, húzd meg a határaidat, mondj nemet, tőrödj magaddal.

Igen, gyanítom, hogy most ettől nem lett könnyebb.

Nekem már van az a fura szokásom, hogy mielőtt egy gyors tippözönt adunk valakinek, egy házilag diagnosztizált tünetre, előtte azért kukkantsunk be a színfalak mögé.

Mi ketyeg a motorháztető alatt?

Ha tényleg azon kapjuk magunkat, hogy a nap 24 órája sem lenne elég a teendőinkre, és mindezt fűszereznénk egy kis “hagyjon mindenki békén” állapottal, és szívünk legfőbb vágya, hogy bárcsak békésen aludhatnánk végre 8 órát egyhuzamban, akkor eljött az ideje egy kis önvizsgálatnak.

Mi az oka annak, hogy esetleg a már felnőtt gyermekemet még mindig én tartom el? És ha már megtörtént, akkor hogyan tudok ezen változtatni? Mi szükséges hozzá nekem és mi szükséges hozzá a gyerkőcnek?

Ha szüleim a támogatásomra szorulnak, hogyan tudnék és kivel osztozni a feladatokban? Ha nincs senki, akkor hogyan tudom előteremteni azt a pénzügyi keretet, ami segíthetne? Milyen lehetőségeim vannak, amelyeket eddig elképzelni sem tudtam? Milyen erő lakozik bennem, amit eddig rejtegettem magam előtt is?

Mi lehet az oka annak, hogy képtelen vagyok embereknek, kéréseknek nem-et mondani? Mitől félek? Kinek az ítéletétől rettegek és ez az ítélet mennyire befolyásolhatja az életemet?

Hogyan tudok önmagamra több időt fordítani? Ha kapásból az a válaszom, hogy sehogyan, akkor meddig akarom még ezt csinálni és mi lesz ennek a következménye? Látom-e, miért fontos, hogy én jól legyek? Mik a gyenge pontjaim? Hogyan tudom azokat erősíteni? És mik az erősségeim? Hogyan tudok ezekből táplálkozni és tovább fejlődni?

Társadalmi és anyagi különbözőségeinket figyelmen kívül hagyva, a szendvicsgenerációs probléma mindenkit érint. Igen, van különbség abban, hogy valaki mennyi pénzt tud fordítani a megoldásaira, de én hiszem, hogy rangtól és pénztárcától függetlenül mindenki előtt ott állnak a lehetőségek.

Akkor hogyan is szerezhetjük vissza a különlegességünket?

Az én receptem a következő. Végy egy nagy adag önismeretet, amivel feltárhatod, hogyan működsz, mik a megküzdési stratégiáid. Szórd meg egy adagnyi célkitűzéssel, hogy hová szeretnél eljutni, mi a legfőbb vágyad? Ízlés szerint adhatunk hozzá új kommunikációs stratégiát és technikákat. A végén tervezd meg pontosan, mit fogsz tenni azért, hogy több idő jusson magadra és találd ki, hogy a felszabaduló idődben hogyan fogsz töltődni, fejlődni.


📷https://davisfinancialllc.com/financial-planning-in-the-sandwich-generation/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerd meg a Stressztudatosság módszer alapjait és nézz bele a Kezdő csomagba!

Szerezd meg most a Kezdő csomagot, mindössze

3.990 forintért

KATTINTS IDE

This will close in 0 seconds