7 + 2 eszköz, hogy boldogabb és teljesebb kapcsolataid legyenek

Az emberi kapcsolatok mély és szoros kapcsolatban állnak a boldogság élményével. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy azok, akik erős és pozitív kapcsolatokban élnek, magasabb boldogságszinttel rendelkeznek, és jobban képesek kezelni az élet kihívásait, összességében véve. Itt van 7+2 lépés, hogy boldogabb és teljesebb kapcsolataid legyenek.

A Harvard Egyetem pszichológiai tanszéke néhány évvel ezelőttig bezárólag egy majdnem 80 évet átfogó kutatási projektbe kezdett, amelynek eredménye, bár kétségkívül nem meglepő, mégis mintegy alátámasztja azt régtudott, vagy inkább régóta érzett és átélt gondolatot, miszerint boldogságunk kulcsa magában a kapcsolatainkban, s azok minőségében rejlik, amelyeket erősíthet a kapcsolatért megtett erőfeszítésünk és odaadásunk is. A boldogabb létnek nem túlzottan függvénye a vagyon vagy a karrier például.

Az ember társas lény, és a közelünkben lévő emberekkel kialakított kapcsolatok mély hatást gyakorolnak érzelmi jólétünkre. Az intimebb kapcsolatok, mint a barátságok vagy a romantikus kapcsolatok, nemcsak támaszt és támogatást nyújtanak, hanem a boldogságérzetet is növelik. Hiszen hányan éljük át nap mint nap az adás, az odaadás, a gondoskodás nyújtásának élményét, vagy mindezek fogadását? Az, hogy boldogságot tudunk „okozni” társainknak, a saját jóérzésünket is növeli. Azok, akik érzelmileg kötődnek másokhoz, gyakran kiegyensúlyozottabb és elégedettebb életet élnek, hiszen az olyannyira fontos és nélkülözhetetlen pszichológiai biztonság nagyobb teret, több bátorságot és biztosabb fogódzkodót nyújt számunkra.

Empátia, kötődés és a stressz

Az empátia gyakorlása, vagyis mások érzéseinek megértése, mélyebb kapcsolatokat eredményez. Az empátiával rendelkező emberek könnyebben érezhetik magukat megértve és elfogadva, ami növeli az önértékelésüket és hozzájárul a boldogságérzetükhöz. Mégis, a mai gyorsuló világunkban pontosan ez az empatikus hozzáállás, az asszertív odaadás, hallgatás, a másikra való igazi odafigyelés hiányzik. Nem csak ezernyi információ jut be hozzánk percek és órák alatt, de bennünk is ezernyi másik gondolat keletkezik az átéltekkel kapcsolatban, így egyszerűen nem jut hely és idő arra, hogy mindezeket minőségi időben és helyzetben megoszthassuk egymással.

A kötődés, legyen az családi vagy baráti, olyan érzelmi hálót teremt, amely erősen összeköti az embereket. A biztonság és megbecsülés érzése a kötődés által fokozza a boldogság érzetét. Azok, akik erős kötődésekkel rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel élik át a stressz könnyebb kezelését, és egyszerűbben találják meg az örömforrásaikat a boldogabb mindenapok érdekében.

A boldogság és a kapcsolatok szorosan kapcsolatban állnak a stressztudatossággal és a stresszkezeléssel is. Amikor egy személy tudatában van az érzelmi reakcióinak és a kapcsolati stresszforrásainak, könnyebben megőrzi az egyensúlyt, tesz lépéseket a megoldások felé. A kölcsönös támogatás és az együtt megoldott problémák segítenek csökkenteni a stresszt és erősítik a kötődést. Ha látjuk és ismerjük önmagunk működését, tudjuk, hogy bizonyos helyzetekre többnyire milyen reakciókat adunk, s ezáltal a társas kapcsolataink is sokkal gördülékenyebbek lesznek.

Stressztudatosság tréning kezdő csomag

Végezetül itt van 7+2 eszköz, hogyan mélyítheted a kapcsolataidat:

1. Aktív hallgatás: Legyél jelen, figyelj oda a másikra, és mutasd meg, hogy tényleg érdekel, amit mond. Ne csak hallgasd meg a szavait, hanem próbáld meg megérteni az érzéseit és gondolatait.

Hogyan csináld? Ha a beszélgető partnered éppen neked mesél valamit, igyekezz a gondolataidat rá és a mondanivalójára terelni, arra, hogy vajon mit érezhet, ahelyett, hogy a saját élményeid, gondolataid, vagy válaszaid, véleményed kerülne előtérbe. Utóbbi esetén ugyanis magadra figyelsz valójában és nem a másikra.

2. Nyílt és őszinte kommunikáció: Nyíltan beszéljetek egymással az érzéseitekről, gondolataitokról és igényeitekről. Az őszinte kommunikáció segít elkerülni a félreértéseket és erősíti a kölcsönös bizalmat.

Hogyan csináld? Ne azt mond a másiknak, hogy ő mit tett vagy nem tett, vagy kéne tennie, hanem arról mesélj neki, hogy benned ezek milyen érzéseket generáltak, milyen végeredménytől lennél boldogabb.

3. Minőségi idő: Az idő az egyik legértékesebb dolog a kapcsolatokban. Szánj időt magatokra, és próbáljatok olyan tevékenységeket végezni együtt, amelyek közel hozznak egymáshoz benneteket.

Hogyan csináld? Hetente vagy havonta szervezz a barátaiddal egy közös programot. Nem kell, hogy óriási volumenű legyen. Üljetek be kávézni és beszélgessetek. Otthoni kereteken belül legyen a társaddal minden nap egy közös 20-30 perc, amikor senki nem zavar benneteket, de ez ne egy bevásárlás legyen, vagy közös ücsörgés egy ügyfélszolgálaton!

4. Konfliktusok kezelése konstruktívan: Konfliktusok mindig felmerülnek, de fontos, hogy azokat konstruktívan kezeljétek. Ne hagyjátok, hogy egy konfliktus elhúzódjon, és próbáljatok meg megoldásokat találni, amelyek mindkét fél számára elfogadhatók.

Hogyan csináld? Mond el, mi bánt téged, mond el, hol látod a problémát és elakadást (ám semmiképpen ne úgy, hogy a másikat minősíted! Lásd a „Nyílt és őszinte kommunikáció’ résznél). Tegyél rögtön egy vagy két megoldási javaslatot is, ezzel elkerülhetitek, hogy a problémába és esetleg egymás minősítésébe ragadjatok, másrészt, megoldásra invitálod a másik felet is.

5. Közös célok kitűzése: Keressetek olyan célokat, amelyeket együtt tudtok elérni. Lehet ez egy közös projekt, utazás vagy bármilyen más tevékenység, ami összekovácsol benneteket.

Hogyan csináld? Vélhetően vannak közös érdeklődési köreitek is, így ha nem is túl sűrűn, de tűzzetek ki magatoknak közös célt. Például, ha szerettek főzni, akkor a móka kedvéért keressetek egy főzőtanfolyamot, amire együtt elmehettek.

6. Személyes határok tiszteletben tartása: Fontos, hogy mindkét fél tiszteletben tartsa a másik személyes határait. Tanuljátok meg kifejezni az egyéni igényeket és tiszteletben tartani egymás teret és szükségleteit.

Hogyan csináld? Az egyik legnagyobb érzelmi biztonságot az nyújtja, ha teret kaphatunk önmagunk kifejezésére. Biztosítsd hát a partnered számára, ne szabályozd be, mit tehet és mit nem. Mindannyian mások vagyunk, neked is vannak határaid, másnak is. Ha számodra fontos, hogy tiszteletben tartsák a tiédet, te is tedd ezt.

7. Rugalmas gondolkodás: Legyél nyitott az új gondolatokra és nézőpontokra. A változás elfogadása és a rugalmasság hozzájárulhat a kapcsolatok fejlődéséhez.

Hogyan csináld? Láss úgy mások gondolataira, mint lehetőségekre, amelyek új ismereteket hoznak neked. Ne ítélkezz felettük és ne minősítsd azokat, hogy „oh, ez milyen butaság” és hasonlók. Inkább elismerősen mond azt magadnak vagy akár hangosan a másiknak azt, hogy „oh, ez milyen érdekes gondolat, ilyen szempontból nem is gondoltam még erre.”

És még két lépés

+1. Kijelentések helyett kérdések: Ahelyett, hogy kijelentéseket tennél, próbálj feltenni kérdéseket. Ez a másik fél aktívabb részvételéhez vezethet a beszélgetésben, és elősegítheti a mélyebb megértést.

Hogyan csináld? Természetesen nem kell folyton kérdéseket feltenned, de mi emberek, többnyire kijelenteni szeretünk, mint kérdezni. Ez ösztönös bennünk, ám ha odafigyelünk arra, hogy érdeklődő kérdéseket tegyünk fel a másiknak, akkor kifejezzük az érdeklődésünket az irányába. Kérdezd meg, milyen izgalmas dolgok voltak a napjában. Kérdezz rá, hogy alakult az utolsó projektje/családi programja/stb. Kérdezd meg, mit gondol egy aktuális eseményről!

+2. Személyes fejlődés: Ahhoz, hogy az életben hatékony lehess bármely területen, folyamatosan fejlesztened kell önmagadat. És ez nem pusztán szakmai fejlődést jelent.

Hogyan csináld? Ha van terület, ami érdekel, vágj bele, kezdd el! Ha ismered önmagad fejlesztendő területeit, járj utána, hogyan tudnál benne fejlődni! Keress szakembert, olvass, menj el előadásokra. Ismerd meg jobban önmagadat!


A boldogság és a kapcsolatok egymást tápláló tényezők, amelyek összekapcsolva hozzájárulnak az egyén életminőségéhez, boldogabb életviteléhez. Az empátia és a kötődés mélyebb és szorosabb kapcsolatokat teremtenek, amelyek a boldogságérzetet és a stressztűrő képességet is növelik. A stressztudatosság és a megfelelő stresszkezelés pedig segítenek megőrizni ezeket a kapcsolatokat és fenntartani a belső harmóniát. Az ember a kapcsolatok erejével éli boldog életét, amelyben az empátia és kötődés az érzelmi kielégülés és boldogság kulcsát jelentik.


📷https://unsplash.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerd meg a Stressztudatosság módszer alapjait és nézz bele a Kezdő csomagba!

Szerezd meg most a Kezdő csomagot, mindössze

3.990 forintért

KATTINTS IDE

This will close in 0 seconds