A boldogság növelése

Most minden híroldal a Hawaii-szigeteket veszélyeztető és pusztító tűzvész megdöbbentő képsoraival fogadja az internet olvasóját, és vélhetően rajtam kívül több millióan nézzük aggódva a fejleményeket. Hawaii egy csodálatos hely, boldogság és szeretet övezi természetét, kultúráját. Mit tanulhatunk a hawaii emberektől, ha szeretnénk boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élni?

A modern élet világában a stressz egy olyan tényezővé vált, amely szinte minden ember életében jelen van. Különösen igaz ez a Földünket mostanában egyre gyakrabban érő természeti stressz kapcsán. Azonban vannak olyan helyek a világon, ahol az emberek, a társadalom életmódja segít csökkenteni a stresszt és növelni a boldogságot. Egy ilyen hely Hawaii, ahol a természeti környezet, az éghajlat és környezet, a kultúra és életstílus, valamint a turizmus együttesen formálja az emberek életét. Lássuk, mi mit hozhatunk magunkkal hazai viszonylatokba, hogy a boldogság megjelenjen a mindennapokban.

Életfilozófia kialakítása

Hawaii nem csupán egy egyszerű hely, az “aloha ” pedig nem pusztán egy „szia” vagy „helló”. Az „Aloha szellem” a köszönésen túl az áldást és magát a szeretetet jelenti. Ha voltál olyan szerencsés, hogy bármely Hawaii-sziget homokos partjába süllyeszthetted talpaidat, akkor a virágfűzéren kívül az ottlakók a szeretetüket, szeretetük rezdülését is ajándékként nyújtják át neked. Életfilozófiájukban a hála, a hála tanítása, a boldogság, a barátság és elfogadás éppúgy helyet kapnak, mint a természettel, az istenekkel és ősökkel történő együvé válást, a tiszteletet feléjük és embertársaik felé.

A mi néha borús és hozzájuk viszonyítva itt-ott szürkének tűnő hétköznapjainkban vajon hol férne el az életünkben, a gondolkodásunkban egy ilyen életfilozófia? Tűnődtél már el azon, hogy a boltban mögöttünk álló idős néni bosszantó közelségét másképpen is szemlélhetnéd, mint egyszerű idegesítő időskori tulajdonság? Vidékre költözve elfogadóvá váltál a minden neszre ugató szomszéd kutya kutyaságát tekintve, vagy inkább ezt is szeretnéd úgy regulázni, ahogy a te belső szabályaid diktálják?

Pedig a képlet valószínűleg igen egyszerű.

Bármilyen jól működő kapcsolathoz két elengedhetetlen feltétel társul: a hasonlóságok megbecsülése és a különbségek tiszteletben tartása.

Gyakran túlságosan önmagunkat helyezzük, jobban mondva az egónkat életünk központjába, s ezáltal születnek meg bennünk elvárások, ítéletek és hozott, kapott nézőpontok. Márpedig ezek hárman kizárják a mások (és néha a saját) különbségeinek elfogadását, tiszteletben tartását.


Nézd meg rövid tréning ajánlómat, ha szeretnél az elvárások, ítéletek és a hozott nézőpontoktól megszabadulva egy boldogabb életet élni!


Amikor eldöntöttem, hogy a kertes házba költözéssel milyen „egzisztenciák” járnak, úgy mint csend, béke, nyugalom, 200nm természet, akkor hosszú időn át bosszús és stresszes voltam. Valahogy a megálmodott vidéki élet nem úgy alakult, ahogy én azt elterveztem. Az egyik szomszéd 5 éve építi a házát. Vannak kutyák, akik minden hajnalban megugatják az első kisteherautót, az enyémek meg ugranak minden (néha már nem is létező) neszre. A környék gyerkőceitől pedig nem volt mindig idilli a nyugalom és a csend.

Mi hozott megnyugvást?

Annak elfogadása, hogy a kertvárosi életnek ez a természetes zaja, hangja, képe és világa. Hogy hálával tartoztam azért, mert baj és segítségkérés esetén mindig tudtam kire számítani a szomszéd környezetből. Annak felismerése, hogy mennyi féle szeretetet és törődést láthatok naponta mások révén.

Ha szeretnéd az önmagadban keletkezett, ellenállásokat s az általuk generált belső stresszt csökkenteni, meg kell tanulnod elsőként önmagadat elfogadni, és mellette másokat elfogadni. Gondolataikkal, érzéseikkel, ítéleteikkel, véleményeikkel együtt.

Napfényben oldódó stressz

Az éghajlat és környezet olyan alapvető tényezők, amelyek nagy hatással vannak az emberek hangulatára és közérzetére. Hawaii trópusi éghajlata és az egész évben kellemes időjárása lehetővé teszi a szabadtéri tevékenységeket és a természet élvezetét. A napfény és a friss levegő hatására az emberek könnyebben oldják a stresszt és érzik magukat boldognak. A természetes szépségek közelsége, mint a tengerpartok, vulkánok és esőerdők, olyan lehetőségeket nyújt, amelyek segítenek elszakadni a mindennapi problémáktól és megújítani a szellemet.

Hawaii életmódja lassabb ütemű, mint sok más helyen. A lazítás és a szabadidő beépítése az életbe segít csökkenteni a stresszt és megteremteni az egyensúlyt a munka és a pihenés között.

A természeti kapcsolat erős a hawaii életmódban. Az emberek rendszeresen részt vesznek a szabadtéri tevékenységekben, mint a túrázás, a szörfözés és a fürdőzés. A természet közelsége nemcsak a testet, hanem a lelket is megnyugtatja, és hozzájárul a stressz csökkentéséhez.

Persze, nem biztos, hogy megtehetjük a havi egyszeri Hawaii-szigeteki kiruccanást, de vajon tudod mi Magyarország 10, vagy 20 legszebb helye, városa?

Átlagosan hétfőtől péntekig megy a munka ezerrel az életünkben. A késő délutáni hazaérkezést követően nem igazán van időnk és terünk arra, hogy lecsendesedjünk. A gyerkőcökkek, a háztartással és sok minden mással csak ekkor tudunk foglalkozni, gyakran kevés energiával és fókusszal, mondhatni, kutyafuttában.

Az otthonunk, a munkahelyünk, az autónk vagy a tömegközlekedés „ négy fala” közé szorulunk, és így igen kevés természeti inger ér minket, amelyek feltölthetnek bennünket.

Nem azt mondom, hogy süttesd pecsenye vörösre magad a napon. Ám kiváló stresszoldó és boldogság növelő lehet egy havonta beiktatott kirándulás, heti kétszeri séta a városban. Érdemes néha elugrani a barátokkal egy fürdőzésre, vagy egyszerűen csak meghitten üldögélni szerelmünkkel, társunkkal, legjobb baráttal egy csodás park padján.

Te mikor voltál utoljára a négy faladon túl?

Az Aloha Szellem hatalma

A hawaii kultúra és életstílus több mint csak hagyományok és szokások összessége. Az “aloha szellem” nemcsak egy üdvözlet, hanem egy életfilozófia, amely a tisztelet és szeretet iránti elkötelezettséget fejezi ki embertársaik, a környezet és a közösség iránt. Az emberek nyitottak és barátságosak, ami könnyebbé teszi az új kapcsolatok kialakítását és az emberi interakciókat. A kulturális sokszínűség pedig gazdagítja az életet, mivel különböző etnikumok és hagyományok találkoznak és osztoznak egymással.

A közösség nagy jelentőséggel bír Hawaii életében. Az emberek társaságközpontúsága, barátságos hozzáállása és nyitottsága lehetővé teszi az értékes kapcsolatok kialakítását és megerősítését.

Tudnod kell, hogy mindaz, ami körbevesz téged, az jelentősen meghatározza a viselkedésedet, reakcióidat, gondolkodásmódodat, azt, ahogyan a világról vélekedsz

Ismerős az a munkahelyi környezet, ahol a kollégák folyton a főnökre meg a munkára panaszkodnak? Ha benne vagy egy ilyen ártó munkahelyi kultúrában, idővel azt veszed észre, a hibákat keresed már te magad is. Álandó elégedetlenség lesz úrrá rajtad, a boldogság pedig messze elkerül.

Nem azt mondom, hogy madarat tolláról, kollégát munkatársról lehet megismerni, de …

Vajon mikor adtál hálát legutoljára azért a munkáért, amit végzel? És ha még borzalmasnak és elviselhetetlennek is tűnik és éppen ezért nehéz érte bármilyen hálát is adni, vajon volna-e választásod, hogy mást válassz? És ha igen, érzed-e a hálát a választás szabadságáért?

A mai világát jellemző kiscsaládos modell jelentősen visszaveti azt a családi kulturális közeget, amely régen nagyobb fokú összetartást, szélesebb információkat és erősebb biztonságérzetet nyújtott. Persze nem állítom, hogy a régmúltra jellemző nagycsaládos modell, ahol több generáció szorosan együtt élt vagy működött, csupa csillogás és unicornis lett volna. Ám vitathatatlanul megvolt az előnye annak a családi bázisnak, amelyben élhettünk.

A ma oly’ jellemző elszigetelődést már egészen gyermekkorban megtanuljuk, és az okostelefonok, a TikTok világába menekülünk. 3 másodperces életeket élünk, s akár a magány az egyedülérzés veheti át a szerepet a szülői és családi jelenléttől.

Ha szeretnéd visszanyerni a társaságba vetett hitedet, próbáld ki a mobil nélküli vacsorákat, a munkahelyi emailek ellenőrzése nélküli beszélgetéseket, keress egy szuper helyi sportközösséget. Egyszerűen légy kíváncsi a következő garázsvásárra és menj el beszélgetni más emberekkel. Az emberi kapcsolatok pozitív hatással vannak az érzelmi jólétre és a stressz kezelésére.

Hawaii kulturális sokszínűsége, nyitottsága és életstílusa fantasztikus példát mutat arra, hogy miként épülhet be életünkbe a boldogság, és tehetjük élvezhetőbbé a saját életünket.


📷https://unsplash.com/s/photos/hawaii

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerd meg a Stressztudatosság módszer alapjait és nézz bele a Kezdő csomagba!

Szerezd meg most a Kezdő csomagot, mindössze

3.990 forintért

KATTINTS IDE

This will close in 0 seconds