A boldogság alapjai, vagyis az élet megélésének titkai

Az élet gyakran kihívásokkal és stresszel teli, tudjuk már jól, de a boldogság alapvető forrásai mindenki számára elérhetők. A kulcs nem egyetlen varázslatos megoldásban rejlik, hanem az életünk különböző aspektusainak tudatos kezelésében. Lássuk, mik azok az alapelvek, amelyek segítenek kialakítani a boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet.

Stressz és Stresszkezelés

Kezdjük talán a legnehezebb, a leggyakoribb, ám a legrejtőzködőbb tényezővel. A stressz elkerülhetetlen része az életünknek, de az a mód, ahogy kezeljük, meghatározza, milyen mértékben befolyásolhat bennünket. A tudatos stresszkezelés, például légzésgyakorlatok, meditáció vagy sport, segít csökkenteni a stressz szintjét, és hozzájárul a belső egyensúly fenntartásához.

Stressztudatosság tréning kezdő csomag

Stressztudatosság

Szorosan ehhez kapcsolódik, sőt, inkább azt mondom, e nélkül a stresszkezelés nem is működhet az életünkbe. A stressztudatosság azt jelenti, hogy tudatában vagyunk a stressz okainak és tüneteinek. Figyeljük meg, mikor és mi váltja ki bennünk a stresszt, és tanuljunk meg azonosítani a stresszes helyzeteket. Ez az első lépés a hatékony stresszkezelés felé.

Önismeret

Hogy a stressz felismerése vagy az önismeretünk gyakorlása volt-e előbb, fogós tyúk és tojás esete. Tény viszont, hogy függnek egymástól és hatnak egymásra. Önismeret nélkül nincs stresszkezelés, ám a stressz felismerése nélkül nem jutunk el az önismeret intenzívebb feltérképezéséhez sem. Hogy ez mit is jelenthet a boldogság tükrében? Tudatosan ismerjük meg önmagunkat, reakcióinkat és viselkedési mintáinkat, az értékeinket, vágyainkat és képességeinket. Az önismeret segít abban, hogy tisztábban lássuk, mi tesz boldoggá, és milyen változtatásokra van szükség az életünkben.

Pozitív Kapcsolatok

Az erős és pozitív kapcsolatok nélkül nehéz kiegyensúlyozott életet élni. S ebbe nem csak a másokkal való pozitív és szeretetteljes kapcsolatot kell érteni, hanem az önmagunkkal való tiszteletteljes, elfogadó és szereteten alapuló belső kapcsolódást is, ítélkezés nélkül. Önszeretettel elindulhatunk az önbecsülés útjára, ami erősíti az önbecsülésünket is. Legyünk őszinték magunkkal és bátran álljunk magunk elé a sebezhetőségeinkkel együtt. A boldogság éppúgy jár nekünk belül, mint kívül. Ugyanakor fejlesszük a kommunikációt másokkal, erősítsük a barátságokat és építsünk egészséges családi kapcsolatokat. A támogató közösség kialakítása segít átvészelni az élet nehézségeit.

Érzelmi Intelligencia

Az érzelmi intelligencia fejlesztése segít felismerni és kezelni az érzelmeinket. Tudatosan tanuljunk meg kifejezni az érzéseinket, és alakítsunk ki egészséges kapcsolatot saját érzelmeinkkel és mások érzéseivel. Olvasd el az érzelmek fontosságáról szóló cikkemet!

Célok és Elérésük

Ma már fókusz témaként is feltűnik némely felsőoktatási intézményben a helyes célmeghatározás és a jó célkitűzés. Hogy miért? Mert kitűzött célok nélkül könnyen elveszíthetjük az irányt az életünkben. Készítsünk tervet, hogy elérjük a rövid- és hosszútávú céljaikat, és érezzük meg az elért eredmények örömét és elégedettségét. Ismerd meg a SMART modellt!

Hála

A mindennapok során annyi minden megtörténik velünk, mi mégis mire emlékszünk többnyire? Hogy a boltban a pénztáros mogorva volt, a főnök megint becsmérelte a munkánkat, vagy a társunk undok módon válaszolt nekünk. A hála gyakorlása az életünkben lévő pozitív dolgokra összpontosítását eredményezi. Sokszor rosszul értelmezzük a hála érzését: nem kell kényszeresen hálásnak lennünk mindenért. Azért legyünk hálásak, amelyre, ha már csak rágondolunk is, meleg érzés jár át bennünket. Tudtad, hogy egy rossz történés energiája 3 jó esemény energiájával egyenértékű? Nos, nem is csoda, ha csak a rossz dolgokra emlékszünk! Mindennapi gyakorlatokkal fejlesszük ki a hálás gondolkodást, és ismerjük el az életünkben lévő kis csodákat. A boldogság és a hála kéz a kézben járnak.

coaching

Boldogabb életre vágysz, de akadályokba ütközöl?

Szeretnél túllendülni a nehézségeken, de nem tudod hogyan?


Keress fel engem és együtt megtaláljuk a megoldásaidat!

Tudatos Jelenlét

Ha már tele a hócipőd a tudatos jelenléttel, akkor azon túl, hogy rosszul magyarázták el neked a jelentőségét, valószínűleg még mindig a múltban vagy a jövőben élsz. A tudatos jelenlét vagy mindfulness segít abban, hogy a jelen pillanatra összpontosítsunk. Úgy is mondhatnám, hogy fókuszban tart. Képzeld csak el azt a esetet, amikor a főnök éppen megbíz egy fontos határidős feladattal, miközben az anyósod éppen hívogat, hogy most vasárnap hány órakor érkeztek hozzá, és igyekszel a férjed üzeneteire is válaszolni, úgy, hogy közben feletted áll egy kolléga, hogy mikor mentek már végre kávézni. Vajon melyik feladatot tudod jól teljesíteni? A tudatos jelenlét gyakorlása segít elkerülni a múltbéli aggodalmakat és a jövőbeli szorongásokat, és a jelenben élés élményét hozza el. Operatív módon segít egy dologra fókuszálni, mentálisan pedig megmutatja számodra, hogy az élet jelen pillanat milyen örömteli is lehet.

Humor

A humor és a nevetés gyógyító erővel bír, mert segít fellazítani határokat, nézőpontokat és ítéleteket. A nevetés által rugalmasabbá válunk, fizikálisan pedig ellazulunk általa. Mi lehet jobb egy stresszes időszakban, ha a testünk nem egy betontömb szilárdságával igyekszik a problémákat leküzdeni? Ne vegyük túl komolyan az élet nehézségeit, és tanuljunk meg nevetni magunkon. A humor megkönnyebbülést és pozitív hozzáállást hozhat az életünkbe.

Tanulás és Fejlődés

Ismered a komfortzóna elméletét? És vajon a tanulási zóna területét? Esetleg a pánik zóna sötétségét? Biztos vagyok benne, hogy életed során mindegyikben voltál már valamikor. Nem vágunk bele egy új munkába, ami talán jobb és jövedelmezőbb is lehetne, mert szeretnénk a biztosabban élni, vagyis a komfortzónánkban maradni és nem vállalni a kockázatát, ha mégsem jönne össze az új állás. De meglehet, mégis csak belevágtunk az új pozícióba és fél év múlva azon kapjuk magunkat, hogy mennyi mindenben fejlődtünk, mennyi új ismeretet szereztünk; vagyis a tanulási zónánk segített a komfortzónánk tágításában, most már az új ismeretek területén is magabiztosak, rutinosak vagyunk. Az életünk folyamatos tanulási és fejlődési lehetőségeket kínál. Fogadjuk el a kihívásokat tanulási lehetőségként, és fejlesszük tovább önmagunkat. Az örökös fejlődés hozzájárul a személyes elégedettséghez és a boldogsághoz.

Természet

Nincs olyan ember a világon, aki nem ámulna el az Alpok csodálatosságában, bármely szigetvilág varázsában vay egy fenyveserdő hatalmasságában. Miért? Mert a természetben egyszerűen „kénytelenek” vagyunk eggyé olvadni a környezetünkkel azáltal, hogy kiterjesztjük a látásunkat, az érzékelésünket, a létünket és átéljük, hogy mi magunk egy apró, de fontos pontja vagyunk a természetnek, a világnak. A természet megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül ebben a világban és számos más fajjal élhetünk együtt szimbiózisban. A természet nagysága, tágassága elfelejtteti velünk a magunk által kreált határokat. Időzzünk el a természetben, amelynek gyógyító hatása van a lelkünkre, ahol a természet alkotta szabálytalan formák megtapasztalása kizökkent bennünket a természetesen alkotott, szabályos-szabályozott környezetünkből.

Ha csak a fenti területeket végig nézed az életeden és igyekszel belőlük néhányat megfogadni, elsajátítani, már azzal is sokat haladsz majd a boldogságodhoz vezető úton. A boldogság alapjai tehát a tudatos életvezetésben, az önmagunk és mások iránti elfogadásban, valamint az érzelmi intelligencia fejlesztésében rejlenek. A fentebb említett elvek gyakorlása segíthet abban, hogy elérjük a kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet, amelyre mindenki vágyik.


📷unsplash.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerd meg a Stressztudatosság módszer alapjait és nézz bele a Kezdő csomagba!

Szerezd meg most a Kezdő csomagot, mindössze

3.990 forintért

KATTINTS IDE

This will close in 0 seconds