A tenger, a napsütés, a pihenés meg a stressz

Itthon már hetek óta zúdul ránk a rengeteg eső, és ember legyen a talpán, aki egy ilyen bolondos időben ne álmodozott volna egy picit napsütötte tengerpartól vagy pálmafák árnyékáról. Egyébként is nyakunkon a nyári szabadság, jó időszak ez elűzni az év minden problémáját, hess innen stressz!. Vagy nem?

A minap lelkesen mesélte az egyik barátom, hogy idén nem fesztivál nyarat fognak tartani a párjával, hanem az utazások, a városlátogatások nyara fog beköszönteni az életükbe.

Egy picit irigykedve is hallgattam lelkesedését, mert bevallom: én a nyári tervezésnek még csak neki sem álltam.

Aztán ez a nyaralás téma egyre többször jött velem szemben baráti és munkatársi beszélgetésekben, és egyre többször jöttek velem szembe ezek a mondatok:

”Végre lesz időnk pihenni!”

”Jó is, hogy elutazunk 10 napra, elég stresszes ez az évem.”

”Remélem, ez az olaszországi út rendbe hozza a házasságunkat.”

Az utazás nélkülözhetetlen a testnek és a léleknek egyaránt

Én mégis picit félve szoktam megkérdezni, hogy mit várnak egy kéthetes nyaralástól?

Nem tagadom, a környezetváltozás, az újdonság ereje, az aktív vagy passzív pihenés mind-mind képes összekovácsolni az embereket, közös élményeket szerezni, segít több időt szentelni a másiknak és önmagunknak egyaránt.

Egy nyaralásban lehetőségünk van csak pihenni, az örömet és az élvezeteket megtapasztalni.

Ugyanakkor, egy rossz céllal kitűzött nyaralás nem biztos, hogy meghozza a várva várt csodát, amitől a házasságunk, a párkapcsolatunk vagy az egész éves stressz megoldódna, helyre jönne.

Hogyan lehet rossz célja egy nyaralásnak?

Például rossz cél és elvárás azt gondolnunk, hogy önmagába véve egy egzotikus utazás helyre tudja hozni az évek óta rosszul működő párkapcsolatot. Bár a legtöbb hasonló célzatú nyaralás valóban hoz néhány heti nyugalmat és szép kreolt bőrt, meg csurig megtelt telefonmemóriát a millió fotók miatt, ha az utazás céljául kitűzött párkapcsolati mentőövet nem tudják megfelelően használni, akkor a kéthetes karibi nyaralás maximum csak egy emlék lesz egy év múlva.

Miért jó és hogyan lehet mentőöv egy nyaralás?

A fenti példánál maradva, fontos, hogy egyetértés és konszenzus legyen a felek között abban, hogy a nyaralás célja nem csak pusztán a kikapcsolódás, hanem egymás mélyebb megismerése, pihenés melletti munka önmagunkon. Ha kapcsolatmentési céllal utazunk el társunkkal, mondjuk ki közösen, hogy a nyaralás végére hová szeretnénk eljutni a kapcsolatunkkal.

Egy évek óta rossz hangulatba és viselkedési mintákba, egymást bántó kommunikáció csapdájába esett párkapcsolatnak kifejezetten jót tesz a környezetváltozás és a környezetváltozásban megélt közös élmények és közös felismerések.

De hiú ábránd azt gondolni, hogy egy hajótúra vagy egy hét tengerparti napozás elegendő segítség. Ha nincs mellette sok-sok őszinte beszélgetés, ha nem tudjuk kifejezni az érzéseinket, ha nem tudunk megállapodni abban, hová szeretnénk közösen eljutni és ha nincs tervünk, eszközünk arra, hogy a megoldásainkat hogyan fogjuk megvalósítani… akkor lehet, csak egy jót nyaraltunk, de garantált, hogy 2 hét elteltével újra bántóan fogunk egymással beszélni, érdektelenek leszünk a másik iránt, vagy csalódottságunkat tápláljuk továbbra is.

Az is rossz cél, ha azt gondoljuk, no, elmegyek 10 napra és megszűnik a stressz az életemben.

Mert ez a 10 nap csak akkor hatékony valóban a stresszkezelésünkben, ha képesek vagyunk az első 1-2 napon aklimatizálódni a hajtásból a pihenésre, ha képesek vagyunk elengedni a munkahelyi problémákat (és igen, nem visszük magunkkal a céges laptopot!). Akkor sikeres a nyaralás stresszcsökkentést tekintve, ha testünknek megadjuk a pihenés lehetőségét, és ha a kipihent testünk és elménk képes felismerésekkel szembenézni, terveket szőni a jövőbeli viselkedésünkre és rendelkezünk eszközökkel, vagy legalábbis tudjuk, mihez nyúljunk, amelyekkel a stresszt hosszú távon csökkenthetjük a mindennapjainba.

Egy 10 napos nyaralás nem tudja a tartós stresszt önmagában megszűntetni

Ha egy nyaralástól változást remélünk, ami bőven kitart a nyaralás után is, akkor hajlandónak kell lennünk másik emberként visszatérni. Hajlandónak kell lennünk arra, hogy szokásainkat, viselkedésünket, kommunikációnkat megváltoztassuk és képesekké válunk arra, hogy ezeket a változásokat beépítsük tartósan az életünkbe és legyenek „ellenőrzési pontjaink” arra, hogy jó úton haladunk-e vagy szükség van korrigálásra.

Amikor csupa jó történik körülöttünk, könnyen elfelejtjük, hogy vannak problémáink, amikkel foglalkozni kell egy napon.

Sokszor tapasztalom azt, főleg párkapcsolati elakadások esetén, hogy az évek óta húzódó és át nem beszélt, meg nem oldott problémák hirtelen semminek tűnnek egy 2-3 napos, kellemesen eltöltött hosszú hétvége után.

Aztán néhány szürke hétköznap után újra láthatóvá válnak azok a fránya mindennapi problémák, hiszen az elakadásoktól távol könnyű „jóban lenni” a másikkal vagy önmagunkkal.

Szóval, ha vannak „mögöttes” szándékok egy nyaralás, utazás, kikapcsolódáshoz, érdemes tudatosan felkészülni rá.

Éppen ezért, ha a nyaralásod célja az, hogy stresszmentesebb életet élj, vagy boldogabb párkapcsolatban, akkor jó, ha ezeket a támogató kérdéseket felteszed magadnak:

Az utazásom alkalmas lesz-e rá, hogy a problémám megoldását elindítsam benne?
Hajlandó vagyok-e őszinte kérdéseket feltenni magamnak és másnak, és őszinte válaszokat adni magamnak és másnak?
Milyen pontokat és témákat szeretnék mindenképpen átbeszélni, átgondolni?
Össze tudom-e foglalni azokat az elakadásokat, amelyeken szeretnék túljutni?
Hajlandó vagyok-e aktívan figyelni a másikra és vagy magamra?
Hová szeretnék eljutni a problémám megoldásában a nyaralás végére?
Milyen további lépéseket, teendőket kell tennem a nyaralás után?
Mi lehet a legrosszabb forgatókönyv a nyaralásra? És mit teszek akkor, ha ez bekövetkezik?


📷www.eatthis.com

Ha szeretnél változtatni az életeden, csökkentenéd a stresszt a hétköznapokban, keress bizalommal! Időpontot az alábbi menüpontban tudsz foglalni, vagy a 📞 +36-20-254-2524 telefonszámon, de írhatsz bátran az ✉ info@magadontul.hu email címre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerd meg a Stressztudatosság módszer alapjait és nézz bele a Kezdő csomagba!

Szerezd meg most a Kezdő csomagot, mindössze

3.990 forintért

KATTINTS IDE

This will close in 0 seconds