Bogyók helyett stressz gyűjtögetés

Valahogy úgy képzelem el az ősasszonyságom idejét, vagyis, amikor még az üknagyanyám a tízezrediken a nyakán csüngő ki tudja hányadik porontyával járta az erdőket és mezőket, és miközben stressz uralkodik el bennem, vajon mi ugrik ki a legközelebbi bokorból, hogy a már törzsi tapasztalatok alapján a piros bogyót sárga szárral, a barázdás, nagylevelű bokor leveleit és a ropogós héjas magokat szedegettem fel a többi ősasszonnyal, amíg ősférjeink napokon át azt a hatalmas hím mamutot üldözték éjt nappallá téve. Aztán egy napon, megláttam egy tündöklő narancsszínű valamit, amit a madarak és gyíkok is jóízűen lakmároztak és ősi vágyat éreztem arra, hogy megkóstoljam….

Ősasszonyságom tapasztalatait átadtam az ősgyermekeimnek, ők az övéiknek, majd ők is tovább … és így tovább. Tapasztalat tapasztalat hátán, míg egy szemvillanás alatt elérkeztünk a jelenbe.

A jó és rossz élményeinket tovább örökítettük nemzedékről nemzedékre, s ezáltal sokkal hatékonyabbak, gyorsabbak lettünk, akiket több ezeréves információhalmaz segít az életben maradásban.

Már nem csak a barlang előtti hosszú órák próbálkozásai árán meggyújtott tűzrakásra bámulunk ámulva, hanem dollármilliókért akár már returjegyet vásárolhatunk űrturistaként. A világ megváltozott és a gyűjtögető életmódunk is átalakult.

Vagyont, tárgyakat és élményeket gyűjtögetünk és…

… és az új világgal együtt a piros és kék bogyókat már az orvosunk írja fel, körbevesszük külső környezetünket megannyi szimbolikus, hasznos és haszontalan, vagy társadalmilag presztizst nyújtó eszközökkel, kütyükkel.

De mást is gyűjtögetünk, méghozzá számos frusztrációt, örökölt traumákat és egymásra épülő és ható stresszorokat.

Ahogy megszületünk, sejtjeinkben hordozzunk szüleink, nagyszüleink és talán még az ő szüleik tapasztalatait, érzéseit, szorongásait egyaránt.

A világra egy jelentős csomaggal érkezünk, és ha nincsen körülöttünk szerető és gondoskodó környezet, akkor bizony használati utasítást is kell találnunk önmagunkhoz.

Ismerd meg a Stressztudatosság tréning kurzusokat, amelyeket a Termékek oldalon tudsz megvásárolni.

Pedig milyen jó is lenne, ha a kis pöttöm csuklónkra a név, súly és centi mellett esetleg még felkerülne néhány instrukció is: „a nagyi depressziós, a papi szorongó, anyu nem tud kiállni magáért és apu nem képes az érzelmeit kifejezni”.

Egy picit könnyebben indulhatnák életünk útjára, már ami a megoldandó problémákat jelenti.

Ám örökölt traumáinkkal csak akképpen szembesülhetünk, amikor a már magunk alkotta problémák megoldásait kutatjuk.

És így szerzünk egy trauma -batyu mellé még egy táskányi elakadást.

Talán sokan vagyunk úgy, hogy már e két csomaggal a vállunkon egy életre elegendő önismereti munkát és fejlődési lehetőségeket kapunk, de ahogy mondani szokták: az élet megy tovább…

A társadalmi, a családi, a párkapcsolati, baráti vagy a munkahelyi elvárások tengerében több tucatnyi félelmet és szorongást szedünk fel utunk során, mert valahogy mindenki és minden megmondja nekünk, milyeneknek kell lennünk. Azt mondják…

Egy nő legyen olyan, hogy…

A férfi dolga az, hogy…

A jó főnök olyan, hogy…

A családtagoknak azt kell tennie, hogy…

A gyerek nem lehet olyan, hogy…

És csak rakjuk, csak terheljük, csak pakoljuk magunkra a sok-sok elvárást kívülről és dúsítjuk fel önmagunkban sajátokkal belülről.


Ismerd meg a Stressztudatosság tréning alapjait!

Bővebb információt itt találsz.

A siker és kudarc egyenlege

Minősítjük önmagunkat. Hasonlítjuk önmagunkat. Megítéljük önmagunkat. Elítéljük önmagunkat. Büntetjük önmagunkat. Sajnáltatjuk önmagunkat.

Mert a célok, a tervek, a vágyak, a megfelelések… néha napján kicsúsznak a medrükből és kudarcokat tapasztalunk meg. Csalódásokat.

Hajtjuk a sikert munkában, társadalmi pozícióban, vagyonban.

A kudarcainkat felnagyítjuk és császári rangot kapnak a fejünkben, a sikereinket eltompítjuk és jobbágysorsra juttatjuk őket.

Önértékelésünk negatív pompában tündököl, míg sírva intünk búcsút az önbecsülésünknek.

Pusztán azért, mert a fejünkben ott él: vagy sikeresek vagyunk, vagy kudarcra ítéltettek.

Megfestem önmagam partnerét

Szenvedélyes és őrületes impulzusok kíséretében, hormonjaink kusza játékában életünk szerelmére félistenként és félistennőként tekintünk, míg könnybe lábadt szemünkből el nem tűnik a másik varázsa és fejünkből a rózsaszín köd.

Aztán a csúnya hétköznapokban megfogalmazzuk, hogy a másiknak milyennek kéne lennie, mit kéne tenni, hogyan kéne tennie… és ha történetesen ő egy másik személy, márpedig ez igencsak valószínű, akkor nem lesz olyan teljes egészében, mint mi és szinte biztos, hogy nem azért rendeltettett e földön, hogy nekünk megfeleljen.

Letörtek és hitünket vesztettek leszünk, mert mi olyan társra vágyunk, aki a mi fejünkben él, hogy lennie kell.

Kis kosarunk egyre inkább megtelik

Örökölt élményeinkhez és traumáinkhoz mellé tesszük a sajátjainkat, az élet minden irányából elvárások ezreinek igyekszünk megfelelni, a mérleg két nyelvére a sikert és a kudarcot tesszük, miközben egy elképzelt festményünk létezik az ideális társunkról.

Az életünkben összerakosgatott kisebb és nagyobb stresszorok számát napestig lehetne sorolni, attól függően, mennyi elvárást fogalmazunk meg magunkkal és másokkal szemben, mennyi ítéletet alkotunk magunkra és másokra egyaránt és így tovább.

A stressz kosarunk pedig egy napon megtelik.

Hogyan állíthatjuk meg a stresszgyűjtögetés?

Kérdőjelezd meg az elvárásaidat! Biztosan úgy kell lennie, viselkednie, tennie, reagálnia a világnak, másnak, a társnak, a főnöknek, a szeretteimnek, ahogyan én ezt elvárom? Biztosan azt kell tennem, amit mások elvárnak tőlem?

Legyél gazdaságos! Ha szembe érkezik egy probléma, tedd fel a kérdést magadnak. Ez az én problémám? Van ezzel dolgom? Csak azt vedd magadhoz, ami a tiéd.

Nézz rá az ítéleteidre! Egészen biztos vagyok benne, hogy csak jó és rossz, fekete és fehér létezik? Milyen nézőpontokból nézhetek rá dolgokra, emberekre, helyzetekre?

Légy hálás! Miért lehetsz minden reggel hálás, amikor felébredsz? Mivel kapcsolatban érzel pusztán hálát, örömet, anélkül, hogy cserébe bármit is elvárnál magadtól vagy másoktól?

És végső soron, ne stresszfaktorokat gyűjtögess, hanem élményeket, közös perceket, sok nevetést, megannyi örömet, ölelést és szeretetet.


📷https://wallpapercave.com/caveman-wallpapers

Ha szeretnél változtatni a stresszmegküzdéseden, és szeretnél egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet, keress bizalommal!
Időpontot az alábbi menüpontban tudsz foglalni,
vagy a 📞 +36-20-254-2524 telefonszámon, de írhatsz bátran az ✉ info@magadontul.hu email címre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerd meg a Stressztudatosság módszer alapjait és nézz bele a Kezdő csomagba!

Szerezd meg most a Kezdő csomagot, mindössze

3.990 forintért

KATTINTS IDE

This will close in 0 seconds