Hogyan tudjuk csökkenteni a pénz okozta stresszt?

Nem kérdés, hogy ebben a világban a pénz az egyik legnagyobb erővel bíró eszköz, amely embereket, elveket, országokat, birodalmakat képes felemelni és romba is dönteni. A pénz, ha akarjuk, ha nem, körbefonja a teljes életünket, ám ebben a szoros kapcsolatban van lehetőségünk eldönteni, milyen szereplőként veszünk részt A stresszt csökkentjük vagy a szabadságunkat?

Én egy nagyon szegény családban nőttem fel. Azt gondolom, sokan vagyunk így. A szegénység nem egy szégyellni való állapot, hiszen, csak egy állapot. Ma már nem vagyok szegény és nem kell azon gondolkoznom, hogy az áruházlánc pontgyűjtő kártyájával mennyi kiflit vehetek meg magamnak.

Az életem egy jelentős szakaszában mindig hiányban voltam a pénzzel kapcsolatban.

Nem vehettem új ruhákat, nem vehettem menő kütyüket és nem is tanítottak meg a pénz helyes használatára.

A pénztudatosságunkhoz nem pusztán az tartozik, hogy megfelelően bánjuk a meglévő vagyonunkkal, hogy gondoskodjunk megtakarításokról vagy hogy észszerűen vegyünk fel hiteleket.

Ez a pénztudatosság ugyanis nem építhető fel anélkül, hogy a pénzzel való kapcsolatunkat ne fejlesztenénk és ne gondolnánk újra.

Neked milyen a kapcsolatod a pénzzel?

Az első gondolatod talán az, hogy a pénz az, amiből mindig kevés van.

Esetleg feljön benned egy dühös érzés, mert a pénzt tisztességes úton nem lehet megkeresni?

Netán igazságtalanságot érzel, mert a pénz csak a nagyembereknek adatik meg?

Mindenkinek vanank a pénzzel kapcsolatban gondolatai, érzései és ítéletei, beragadt nézőpontjai.

Legfőképpen pénzügyi neveltetésünk által szerezzük tudásunkat, de a jó hír, hogy bármikor változtathatnunk a pénzhez való álláspontjaikon, ítéleteinket.

Nem utáljuk, elfogadjuk és befogadjuk

Van egy jóbarátom, akinek a pénzhez való nézőpontjai nagyon sokáig közel álltak hozzám és személy szerint igen sokat segített nekem a pénzhez való hozzáállásomon.

Ő mindig azt mondta: „mindig van és lesz annyi pénzem, amennyire éppen szükségem van.”

Az élete valóban így alakult. Sosem nélkülözött, mindig bőven volt fizetése, mindig tudott nyaralni.

Egyszerűen nem tette a pénzt életének központi elemévé és legfőképpen, nem tette tőle függővé az életét vagy… a társadalmi megítélését.

Számomra azért volt ez egy jelentőségteli gondolatmenet, mert a pénzzel kapcsolatos önreflexióim során azt tapasztaltam a „fejemben”, hogy nagyon merev nézőpontom van a pénzszerzéssel kapcsolatban.

Sőt! Valójában el sem tudtam és nem is mertem elképzelni azt a vagyont, amit aztán néhány évvel később havi szinten a bankszámláimra utaltak.

Ahogy kitörtem a „nekem nem jár” és a „szegény vagyok” önítélkezéseimből, egyszer csak azt vettem észre, hogy nem a fizetésért dolgozom, nem azért, hogy hó vége előtt még legyen valamennyi a bankszámlámon, hanem azért, mert szerettem a munkámat, mert voltak nem pénzzel kapcsolatos terveim és legfőképpen, nem sajnáltattam magam a világ előtt többé, hogy nincstelen vagyok, akinek segítség kell.

És a pénz, ha nem is ömleni, de áramlani kezdett felém és minden bónuszból részesültem, mindig elsők között voltam fizetésemelésben, mindig magasabb pénzzel járó pozícikókat kaptam.


Ismerd meg a Stressztudatosság tréning alapjait!

Bővebb információt itt találsz.

Néhány évvel ezelőtt egy ismerősöm semmi mást nem tudott az életéhez és az abban megtörtént eseményekhez kötni, mint hogy ő egy „kis ember”, akinek nem jár a juss, mert az csak a nagyoknak meg a csalóknak jár.

10 év alatt az életünk meredeken eltért egymástól.

Ha valaki a pénzügyi helyzetén szeretne változtatni és ebből fakad a stressz benne, a Stressztudatosság Coaching folyamatán kívül mindig foglalkozunk egy külön etapban a pénzzel való kapcsolatával is.

Hogy én magam milliomos vagyok-e? Korántsem. Miért történhet ez meg?

Valószínűleg még mindig vannak bennem gátak, amelyek miatt nem tudok még ennél is nagyobb bőséget elképzelni magamnak. Dolgozom rajta.

Amikor valaki azt mondja, hogy ugyan, őt nem érdekli a pénz, mert vannak ennél fontosabb dolgok is az életben, csak félig tudok vele azonosulni.

Hogy vannak-e fontosabb dolgok az életben a pénznél? Egyértelmű!

Ám azzal, hogy kijelenti, a pénz nem is érdekli, elzár maga előtt rengeteg olyan lehetőséget, gondolatot, nézőpontot és nyitottságot, amellyel azt be is tudná fogadni.

A pénzzel szerintem kell foglalkozni. Ez segít bennünket bizonyos célok eléréséhez. Lehet vele jól és rosszul gazdálkodni.

Fontos azonban, hogy sem önmagunkat, sem mások szemében a megítélésünket ne a pénz befolyásolja vagy irányítsa.

Talán mindenki életében van legalább egy olyan ismerős, barát, családtag, kolléga, aki folyton folyvást a pénzgyarapítás köré szervezi az életét, a munkáját, a gondolatait, sőt, talán még a kapcsolatait is…. mégis boldogtalan, stresszes.

Miért okoz boldogtalanságot a pénz hajtása?

Mert ezzel az agyunkat és az elménket abba az irányba vezetjük, hogy hajtunk valamit, ami NINCS az életünkben. Valójában a NINCStelenségben éljük az életünket és nem is figyelünk a már meglévő dolgokra, értékekre az életünkben.

Hiányból működünk és folyton a pénz hiányára fókuszálunk.

Gyakori, hogy sikeres vállalkozók, üzleti vezetők napi 12-14 órát dolgoznak, aminek a kárát a családjuk szenvedi el. Kérdezzük meg csak őket, miért hajtják annyira a vagyont, és sokan fogják azt válaszolni, a családnak szeretnék előteremteni a jólétet és biztonságot.

Egy dolog marad ki csak a család életéből. Az, aki a pénzt hajtja.

Pénzügyi stresszcsökkentés

Ha lentebb látható kérdéseket feltesszük magunknak, rengeteg felismerésünk lesz a pénzügyi kapcsolódásunkról.

A pénzzel kapcsolatos stresszt az alábbi területeken tudjuk csökkenteni.

Nem a saját pénzügyi valóságunkat követjük. Szüleink, partnerünk, gyerekeink pénzügyi álmait akarjuk megvalósítani.

Úgy véljük, a pénz rajtunk kívül álló valami, amit nem érdemelhetünk meg.

Bevételünkből elsőként nem magunkra, magunknak teszünk félre X százalékot, összeget. Kifizetjük a számlákat és ami marad, azt éljük fel.

Azt gondoljuk, hogy nem tehetünk félre kis összegű fizetésünkből. Ne feledjük, bármennyit is keresünk havonta, annak mindig van legalább egy 10%-a, amelyet, ha félreteszünk, szinte észre sem vesszük. Néha volt, hogy ez az én életemben csak 500 forint volt…. de milyen jól jött, amikor elvágytam egy moziba és nem kellett hó elején számolgatnom, hogy belefér-e a keretbe, mert a befőttesüvegben már ott volt néhány havi „ötszázas”.

Azt gondoljuk, hogy amit félreteszünk havonta, az semmire nem elég. Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy csak a jelenre tudunk gondolni a pénzzel kapcsolatban. Azt gondoljuk, hogy az a havi 1000, 10 000 vagy 20 000 forint semmire nem lesz elég.

Egy régi ismerősöm vidéken dolgozott a fővárosi bérekhez képest feleannyi fizetésért. Egy nagyon jó megtakarítási konstrukcióra azért nem tett félre 5 000 forintokat, mert az semmire nem lett volna elég szerinte. Nem vette észre a hozzáállásában azt a disszonanciát, hogy ha ma úgy érzi, semmi ez az összeg havonta (vagyis nincs akkora összegbeli jelentősége havi szinten), az nem jelenti azt, hogy ne képezne egy jelentősebb, több százezer forintnyi megtakarítást 5-8 év múlva.

Előre eldöntjük, mi hozhat nekünk pénzt, milyen állás, milyen munkakör, milyen szakma. Ezzel azonban elzárjuk minden mástól is a lehetőséget. Nem hagyunk nyitott ajtót az elménkben annak, hogy a pénz valójában bárhonnan érkezhet. Fizetésből, örökségből, lottóból, az utcán találjuk, megbíznak minket egy újfajta munkára, előadást tartunk, könyvet írunk, stb. Ne korlátozzuk magunkat a pénz forrását illetően.

Azt gondoljuk, nem érdemeljük meg a pénzt.

Nem merünk változtatni. És itt most nem arra gondolok, hogy holnap reggel mondjunk fel a munkahelyen. De mi van akkor, ha az teremt nekünk több pénzt, ha nem tárgyakba fektetünk, hanem képzésekre, tanfolyamokra? Nem merünk változtatni a szokásainkon sem. Vagy nincs bennünk hozzá elég kitartás.

Én néhány éve bevezettem egy új szokást magamnak. Minden 500-as ment egy külön pénztárcába. Minden 100-as ment az autóba (autómosásra), minden 200-as ment az ételfutároknak szánt borravalóba és minden egyéb apró ment egy dekupázsolt instant kávés üvegbe. El sem hinné az ember, de több ezer forint gyűlik így össze, ami mindig kéznél van.

Azt gondoljuk, ha nekünk több van másoknál, akkor tőlük vesszük el a pénzt. Ne feledjük, mindenki saját maga teremti meg a pénzügyi valóságát. A pénz valójában irdatlan mennyiségben áll rendelkezésre a világban.

Mi segíthet bennünket egy egészséges pénzkapcsolathoz?

Mint mindig, most is az önmagunknak feltett kérdések és a saját működésünk felülvizsgálata lesz a segítségünkre.

Miért teremtem magam köré a pénzt? Milyen akarásból, hiányból működik ez nekem?

Mit szeretnék a pénzzel elérni? Miért fontosak ezek nekem? Milyen más úton módon tudom ezeket megszerezni? Milyen hozzájárulások ezek számomra az életemben?

Miért szeretem a szegénységet és miért szeretem a gazdagságot?

Kinek a pénzügyi valóságát követem? Milyen minták mentén haladok? A szüleim milyen pénzügyi tudatossággal működtek?

Hajlandó vagyok ezeket a pénzügyi mintákat törölni az elmémből, az ítéleteimből?

Hol és milyen mértékben határoztam meg, hogy mennyi pénzre van szükségem a „boldogságomhoz”? Mi az, amiről eldöntöttem, hogy vagyoni értékkel bír és mi az, amiről azt gondolom, hogy értéktelen számomra?

A bevételemhez kapcsolódik olyan gondolat, hogy azért keresek pénzt, mert számlákat kell fizetnem? Milyen érzés ez nekem?

Milyen változástól félek a vagyoni helyzetemmel kapcsolatban? Miről mondok le és milyen komfortosságot érzek?


Nem fontos, hol és hogyan laksz, csak az, hogyan élsz. 

Rak Wawrzyniec Marek📷www.blog.sivanaspirit.com

Ha szeretnél változtatni a stresszmegküzdéseden, és szeretnél egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet, keress bizalommal!
Időpontot az alábbi menüpontban tudsz foglalni,
vagy a 📞 +36-20-254-2524 telefonszámon, de írhatsz bátran az ✉ info@magadontul.hu email címre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerd meg a Stressztudatosság módszer alapjait és nézz bele a Kezdő csomagba!

Szerezd meg most a Kezdő csomagot, mindössze

3.990 forintért

KATTINTS IDE

This will close in 0 seconds